Related Posts with Thumbnails

My Frenzz..

Wednesday, December 9, 2009



Baru2 ni aku keluar dgn afiq, kiteorng gi time square..nk layan movie..hu3. Ni antara movie yg aku tengokla, best sih..rugi korang x tengok...Senario The Movie-Episode 2(Beach Boys)
Sinopsis: Dalam Senario The Movie Episode 1, Azli, Wahid, dan Mazlan merupakan tiga sekawan yang sangat rapat dan di akhir cerita mereka bekerja di Zoo Negara. Setelah bosan 3 bulan bekerja, mereka merancang untuk pergi bercuti. Setelah meneliti pelbagai destinasi percutian di dalam internet, mereka sepakat memilih Ariba Ariba Resort sebagai destinasi pilihan. Melalui gambar dan info-info yang diberi,Ariba Ariba Resort merupakan destinasi percutian tepi pantai yang amat menarik. Oleh itu, mereka mulai memohon cuti selama 2 minggu untuk bercuti.
Kisah bermula apabila Azli, Wahid, dan Mazlan sampai di jeti dan ketika menaiki feri, dompet mereka telah dicuri. Mereka juga terlanggar tiga orang gadis iaitu, Qasidah, Hamidah dan Zuraidah yang juga ingin menaiki feri yang sama dan terjadilah perbalahan kecil antara mereka. Setelah sampai di Ariba Ariba Resort alangkah terperanjatnya mereka apabila Ariba Ariba Resort tidak seindah seperti yang disangka. En Mansor, pemilik resort tersebut memberitahu mereka bahawa dulu resortnya cantik, tapi lama kelamaan resortnya tidak lagi dapat menarik perhatian pengunjung. Lalu tiga sekawan ini pun berhasrat untuk meninggalkan Ariba Ariba Resort lalu datang anak-anak perempuan En Mansor iaitu tiga gadis yang mereka terlanggar di feri tadi. Pada masa yang sama, Azli mendapati Qasidah adalah bekas kekasihnya suatu ketika dahulu dan terpisah akibat tentangan dari ayah Qasidah iaitu En Mansor sendiri.
A Christmas Carol
Sinopsis: EBENEZER Scrooge (Jim Carrey) memang adalah seorang pria yang pandai berhitung. Tak ada hal yang ia lakukan sebelum melalui pertimbangan untung dan rugi. Buatnya, persahabatan, cinta dan bahkan hari Natal adalah pemborosan dan tak perlu dilakukan. Semuanya berjalan sesuai keinginan Ebenezer, setidaknya sampai ia mengalami perjalanan fantastis yang mengubah sisi pandangnya.
Suatu ketika Ebenezer Scrooge yang super pelit ini didatangi sosok gaib bernama Jacob Marley (Gary Oldman). Jacob memberi tahu bahwa Ebenezer akan didatangi tiga sosok gaib yang akan mengungkap kisah perjalanan hidup Ebenezer. Tiga sosok gaib ini akan mengantar Ebenezer melewati perjalanan panjang melampaui batas ruang dan waktu untuk membuka mata hati Ebenezer.
Yang muncul pertama adalah Ghost of Christmas Past (Jim Carrey). Ghost of Christmas Past ini membawa Ebenezer ke masa lalu untuk mengungkap apa sebenarnya yang membuat Ebenezer sangat membenci hari Natal. Setelah itu muncul Ghost of Christmas Present (Jim Carrey) yang mengantar Ebenezer melihat kebahagiaan dan penderitaan orang-orang yang ada di sekitar Ebenezer. Setelah tugas Ghost of Christmas Present selesai, muncullah Ghost of Christmas Yet to Come (Jim Carrey) yang memperlihatkan apa yang akan terjadi pada Ebenezer jika ia tidak segera mengubah jalan hidupnya.
Hua Mulan
Sinopsis: Cerita diawali dengan diserangnya sebuah dinasti di Republik Rakyat Cina oleh bangsa Hun, membuat sang kaisar harus menetapkan wajib militer. Tiap keluarga harus mengirim seorang pria, termasuk keluarga Fa. Satu-satunya anggota keluarga Fa yang pria adalah ayah dari Mulan yang, walaupun veteran perang, sudah berusia lanjut. Selain masalah itu, Mulan juga menghadapi masalah karena ia bukanlah gadis tipe pesolek namun masyarakat mengharapkannya demikian.
Mulan yang tidak ingin ayahnya pergi berperang menyamar menjadi pria dan pergi menggantikan ayahnya. Melihat hal itu, para leluhur keluarga Fa mengirim Mushu, seekor naga kecil untuk membantu Mulan. Mulan dan teman-temannya kemudian dikirim berperang di bawah komando Shang dan, setelah melewati berbagai masalah, berhasil menghambat musuh. Sayangnya, identitas asli Mulan terbongkar.
Pasukan musuh yang bangkit kembali akhirnya menyerang istana serta hampir membunuh kaisar namun Mulan bersama teman-teman sepasukannya berhasil menyelamatkan kaisar serta seluruh dinasti itu.

Saturday, November 21, 2009

Aino Sony Ericsson

Ni la Hp favourite aku, bilela aku nak beli. insyaallah awal tahun depan maybe aku akan beli kot... aaa..gilerrnyer,mmg minat giler la aku kan Hp ni...hu3



Saturday, October 3, 2009

1. Kalau perempuan tanya: Lawa ke budak pompuan tu? Makna tersembunyi: Siapa yang paling lawa? I ke, budak pompuan tu?
2. Kalau perempuan tanya: You dah makan ke belum? Makna tersembunyi: Jom pi makan. Lapar ni!
3. Kalau perempuan kata: Lawa-lawa la baju kat sini, yek. Makna tersembunyi:
Belikanlah untuk I.
4. Kalau perempuan kata: Rasa macam nak pening la. Makna tersembunyi: Tolong picit kepala.
5. Kalau perempuan kata: Letihnya hari ni. Mana nak masak, basuh kain-baju lagi... Makna tersembunyi: Kita makan kat luar jelah. Lepas tu, tolong basuh kain-baju sekali, yek.
6. Kalau perempuan kata: Kita lebih sesuai berkawan saja. Makna tersembunyi: I tak nak kat you. Tak paham-paham ke?
7. Kalau perempuan kata: I suka berkawan dengan you. You baik,memahami bla bla bla... Makna tersembunyi: Hish... I rasa macam minat sesangat kat you aa. Rasa macam nak jadi awek you je.
8. Kalau perempuan tanya: You pernah tak teringatkan awek you yang dulu? Makna tersembunyi: Kalau nak gaduh, kalau berani sangat, sebut la nama dia depan aku.
9. Kalau perempuan kata: I sanggup berkorban demi kebahagiaan you. Makna tersembunyi: Amboi! Aku kena berkorban.Habih, hangpa dua ekoq gak yang seronok.
10. Kalau perempuan kata: I tak kisah kalau memang betul you nak kahwin lagi satu. Asalkan you berterus-terang dengan I, bersikap jujur dan berlaku adil. Makna tersembunyi: Sapa kata aku tak kisah? Adil ke tak adil,aku tak kira! Langkah mayat aku dulu sebelum nak menikah lagi satu. Ini cuma contoh saja. Tapi, memang ia selalu berlaku.Kalau tak percaya,cuba tanya isteri atau awek masing-masing,betul tak cakap di mulut tak sama dengan niat di hati. Bukannya kaum perempuan ni tak jujur dalam meluahkan isi hati mereka tapi, maklum la, kaum perempuan ni kan pemalu,gitu.

>Seorang lelaki buta memasuki sebuah restoran.
>>Anding,pemilik restoran itu juga berperanan
>>sebagai pelayan
>>mendatanginya dan menghulurkan menu.
>>
>>
>>"Saya orang buta dan saya tak boleh membaca
>>menu.
>>Tolong bawakan sudu kotor yang telah dipakai
>>oleh
>>pengunjung sebelumnya dan saya akan
>>menciumnya. Dari
>>situ nanti saya tahu masakan apa yang enak untuk
>>dipesan,"

kata lelaki buta tersebut.
>>
>>
>>Anding mengumpulkan beberapa sudu bekas
>>dipakai yang ada
>>dan memberikannya kepada lelaki tersebut. Ia
>>mencium
>>sudu itu dan akhirnya berkata,
>>"Saya pesan ikan pais dan sayur masak asam
>>bang"....
>>Dengan agak terperanjat Anding mencatat
>>pesanan lelaki buta itu.
>>Menu itu memang menjadi kegemaran para
>>pengunjung restoran tersebut.
>>
>>Beberapa hari kemudian lelaki buta tersebut
>>datang lagi.Sekali
>>lagi dia minta sudu bekas dipakai untuk dicium,
>>tetapi bukan
>>yang habis dipakai utk makan ikan pais dan sayur
>>masak asam.
>>Hanya ada satu sudu yang habis dipakai untuk
>>makan menu lainnya.
>>Anding memberikannya kepada lelaki buta
>>tersebut yang
>>kemudian mencium sudu itu dan berkata,
>>"Bau sudu yang ini sedap juga, seperti habis
>>diguna untuk makan ayam
>>bakar dengan sayur ulam dan sambal belacan.
>>" Anding mengiyakan dan silelaki buta memesan
>>makanan tersebut.
>>
>>Lelaki buta itu untuk ketiga kalinya datang semula
>>beberapa hari kemudian. Dia datang lebih awal
>>ketika
>>belum ada satupun pengun! jung yang datang
>>sehingga
>>tidak ada sudu bekas diguna yang boleh
>>diberikan untuk
>>dihidu. Entah dari mana datangnya, tiba-tiba sifat
>>nakal bodoh Anding muncul. Dia menghampiri
>>isterinya
>>yang berperanan sebagai tukang masak didapur.
>>
>>Diberikannya satu sudu dan berkata,
>>"Mas, garu ketiak kamu" "Apa-apalah abang ni ?"
>>tanya Mas tak faham.
>>"Sudahlah ikut je lahhhh, untuk kemajuan restoran
>>kita," kata
>>Anding setelah memaksa. Mas menurut,
>>mengusapkan sudu tersebut di "ketiak! nya" dan
>>menyerahkan kembali kepada Anding.
>>
>>Dibawanya sudu tersebut ke lelaki buta yang
>>duduk
>>menunggu. Lelaki buta melakukan seperti biasa
>>dan
>>berkata,........
>>
>>"Aku tidak menyangka makwe lamaku Mas
>>bekerja di
>>sini..........boleh saya j! umpa dia"
>>
>>Anding: ???????????
>>
>>jeng...jeng...jengg.... Sesungguhnya Cinta itu Butaaaa.......... "
>>
>>
>>-kui..kui...kui-

Seorang Pelancong Cina masuk kedalam
sebuah bar di Hawaii dan dia amat terperanjat kerana
didalamnya terdapat Steven Spielberg! Pengarah filem
yang ternama. Sedang dia enak menikmati minumannya
tiba-tiba beliau melihat pengarah filem tersebut meluru
kepadanya dan melepaskan sebiji penumbuk.

Setelah bangun dari duduknya, beliau menjerit "Apa pasal
engkau tumbuk aku ni?"
Pengarah filem tersebut berkata,

" Itu sebagai balasan di
atas pengeboman Pearl Harbor, datuk aku mati pada masa
tu".

Cina tersebut membantah. "Aku bangsa Cina laa bodoh! apa
kena mengena dengan Jepun pulak?" Pengarah filem tadi
membalas "Aaah..! Jepun, Cina, Burma, Vietnam, semua
sama aje!"

Keadaan kembali reda selepas itu. Setelah memesan
sebotol beer lagi, Lelaki Cina tadi terus meluru kepada
Pengarah filem dan memberi satu tumbukan yang padu.

"Apa pasal kau tumbuk aku pulak ni?" balas sang pengarah
filem.

"Itu sebagai balasan kerana menenggelamkan Titanic,
moyang aku ada dalam kapal tu dan mati" balas Cina tadi.

"Hey budak! Titanic tenggelam pasal Iceberg laa
bodoh..!" jerit sang pengarah lagi.

"Aaahh! Iceberg, Carlsberg, Spielberg... korang semua
sama aje...!"

Friday, September 25, 2009

Semalam aku adelah bace satu artikel tentang kucing ni. kucing ni x macam kucing biase tau.
ganas jugalah kucing ni. nk tengok gambo2 yg lain, clikla kt sini


tengah memburu tu

mainan kegemaran dia, BOM..

wah3..sedapnyer makan KFC

kawan baik nih



tengah berak..hi3

kalo korang tengok nie, mesti korang takut cam akula. dorang ni x takutke hah?? kalau di Zimbabwe, pelancong2 ni takkan melepaskan peluang bermandi-manda di air terjun yg di kenali The Devil's Pool, dgan ketinggian 103 meter. pemandangannyer mmgla lawa tapi bahaya oOoOo...

Thursday, September 24, 2009

rase nk tidur kt pejabat?? senang jer, korang pejamkan mata then tampalkn sticker ni. sure xdek orang perasan punyer...hu3


tapi kalau mata korang lama sgt x berkelip, adelah orang perasan kot..





Saturday, September 19, 2009

Setelah sebulan berpuasa,
Syawal kini menjelang tiba,
Raikanlah lebaran ini dengan
penuh kegembiraan.
Semoga anda semua berbahagia
di samping keluarga dan sanak saudara
di hari yang mulia ini.
Salam Lebaran
&
Maaf Zahir Batin

Friday, September 4, 2009

LELAKI IDAMAN


Lelaki idaman…

Seorang lelaki yang aku idamkan
Ialah seorang buta,bisu, bakhil dan papa…
Biarlah dia seorang yang buta
Buta, Kerana matanya sunyi daripada melihat perkara-perkara maksiat dan lagha
Kerana matanya terpelihara daripada memandang aurat wanita ajnabi
Asalkan kedua matanya terang dalam memerhatikan keagungan ciptaan Allah
Asalkan dia celik dalam melihat
kesengsaraan umat Islam di Palestin, Ambon, Bosnia dan seumpananya

Biarlah dia seorang bisu
Bisu, Bisu daripada pujuk rayu yang bisa menggoncang keimanan
Bisu daripada mengungkapkan ucapan yang bisa meracun fikiran
Bisu daripada perkataan yang bisa mendatangkan kekufuran
Asalkan bibirnya sentiasa basah mengingat Tuhan
Asalkan lidahnya tidak pernah lekang dari membaca Al-Quran
Asalkan dia petah membangkang kemungkaran
Dan lantang menyuarakan kebenaran

Lelaki yang aku idamkan ialah seorang yg bakhil
Bakhil, Bakhil dalam memberi senyuman
Pada wanita yang bukan mahramnya
Bakhil dalam meluangkan masa bertemu janji dengan wanita ajnabi yang boleh dinikahinya
Bakhil untuk menghabiskan wang hanya kerana seorang wanita yang tidak sepatutnya
Tetapi dia begitu pemurah meluangkn masanya untuk beribadah kepada Khaliqnya
Dia begitu pemurah untuk mempertahankan aqidahnya
Pemurah dalam memberi nasihat dan teguran
Sehingga dia sanggup menggadaikan hartanya
Bahkan nyawanya sendiri untuk melihat kalimah LAILAHAILALLAH
Lelaki yang aku idamkan adalah seorang yang papa
Papa, Papa dalam melakukan perkara maksiat
Papa dalam ilmu-ilmu yang tak berfaedah dan bermanfaat
Papa memiliki akhlak mazmumah
Tapi dia cukup kaya dalam pelbagai ilmu pengetahuan
Dia begitu kaya memiliki ketinggian akhlak dan budi pekerti yang mulia
Dia begitu kaya dengan sifat sabar dalam mengharungi tribulasi kehidupannya
Dan dia seorang yang kaya dalam membina jati diri
Dia mahu menjadi seorang syuhada
Yang syahid di jalan Maha Esa

Persoalannya...

Masih adakah lelaki idaman itu??Kembali megah di muka bumi

Thursday, September 3, 2009


Assalamualaikum kepada all of u.. erm, rsenyer dh lame kot x update blog ni.
buzzyla..banyak assignmentla, ade masalah peribadilah..tapi tu biaselah kan.
rasnyer x terlambat kot kalo aku nk ucapkan selamat berpose and salam merdeka kepada semua...he3. 2/3 hari ni rase macam x sabar jer nak balik rumah. dh lame kot x balik rumah. teringin nk berpuase gan family.. 'mak ayah tunggu yek! sok ieda balik umah..he3'. kla, xtau la nak cakap ape lagi..he3
p/s: saje jer letak gambo ni, coz baru jer main game Jojo fashion show...hu4

Monday, August 31, 2009


“ Dah nak berbuka nie, lekas basuh tangan. Kalau adik basuh sebelah tangan, ibu bagi sepotong pizza, kalau basuh dua-dua belah ibu bagi 2 potong pizza…”

“ Kalau macam tue, saya nak mandilah…” adik menjawab sambil merenung kotak dihadapannya.

Si kakak cuma memandang sambil tersenyum. Sudah lebih 15 hari umat Islam berpuasa.

Tiga minggu yang lalu…
“ Yea…puasa Isnin.” Kedengaran suara adik dari ruang tamu…

dadaku bergetar. Pinggan yang kupegang hampir terlepas. Hatiku melonjak-lonjak kegembiraan. Ah…tetamu itu datang lagi….kuseka air mata yang menitis.

“ Ya Allah, kau beri lagi aku peluang??”. Hati cuma mampu berdetik. Kususun kuih ibu ke dalam pinggan. Aku tersenyum puas kerana rumah ini akan kembali ceria. Jauh di sudut hati, kusuntik sebuah azam….Ramadhan kali ini takkan kusia-siakan walau sedetik…

Renungan cuma….gembiranya si adik menyambut Ramadhan…kenapa yer??? Jawapannya mungkin mudah, kerana masih mentah mengerti nilai puasa. Puasanya umpama puasa seorang saudagar. Habuannya adalah aneka juadah atau Ringgit Malaysia sebagai upah.

Si kakak, kesayuan meniti Ramadhan kerana faham kehendak Tuhan. Puasa punya banyak kelebihan, agar lebih kebal menghadapi syaitan.

Dan yang paling dimengerti, kerana puasa begitu berbeza. Menahan nafsu dalaman, aktiviti hati yang tidak kelihatan…tidak sama dengan solat ataupun zakat..hanya Tuhan yang mampu menilainya.

Yang pastinya…syaitan telah dikuarantin. Tetapi..kenapa yer?? Mengapa hati tetap berat untuk bersedekah..dahi masih lambat mencecah sejadah? Mengapa yer…mungkin juga kerana kita telahpun mewarisi peribadinya.

Jika benar begitu…mungkin syaitan boleh ambil MC..kerana manusia zaman sekarang dah mampu untuk berdikari, berbuat onar dan maksiat tanpa perlu bisikan syaitan..

Sesungguhnya.. si iblis layak untuk di beri sekeping ijazah. Berjaya si iblis menanamkan benihnya di hati anak adam….kasihan anak adam..!!

Tapi seandainya peluang sebulan yang Allah beri..berbekas pada diri walau sekelumit cuma…maka syaitan akan meraung dan menangis tika takbir raya bergema..kerana sia-sia usaha melatih pewarisnya selama bertahun-tahun dulu. Bukankah begitu indah?

Masih ku ingat pesan tok guru…bila ditanya bagaimana nak merebut cinta Allah sedangkan diri sendiri masih cetek ilmu di dada. Tok cuma beri lima pesanan…mulakanlah setiap perbuatan dengan bismillah, latih menundukkan pandangan dari perkara haram. Jangan manjakan diri dgn berbuka yang mewah-mewah..kecuali menyambut tetamu. Jika tidak, nafsu akan melonjak semula selepas Ramadhan. Pendekkan juga angan-angan mu…dan banyakkan lah amalan sunat.

“ Biar ibadahmu sedikit, asalkan terasa kemanisannya…” ku cuma mampu tersenyum merenung kembali kata-kata tok guru…kerana kadang-kadang diri sendiri masih belum mampu untuk melakukan yang sedikit. Puasaku masih lagi puasa saudagar….walau tiada habuan lumayan namun diri masih tak mampu nak merasa kemanisannya……

Monday, August 3, 2009



JULIANA BONUS BT CHE ROSS
NO 834,LORONG BAHGIA
TAMAN SEJAHTERA
06600
MUHAMAD YUSOP
PLOT 131A,
JALAN PERINDUSTRIAN BUKIT MINYAK,
14100 BUKIT MINYAK,
SEBERANG PERAI TENGAH,
PENANG . 19 DEC 2005
TUAN,
PER : SURAT BERHENTI KERJA
Saya seperti nama diatas, ingin memohon berhenti kerja. Saya berharap permohonan ini diluluskan. Berikut adalah sebab- musabab saya ingin berhenti kerja:-


1. Saya kerap dibuli oleh senior.
2. Makanan di kantin tak sedap tapi mahal macam KFC. Tambahan pula kalau makcik senior yg kira.
3. Lagu 5′S tidak masuk dalam carta ERA.
4. Waktu rehat tersangat pendek 15 minit je… Nak beratur pun dah 20 minit!!!
5. KERJA BERDIRIIIIIIIIIII… … … . Kasut takde sponge pulak!!!!!
6. Bas kilang tersangat laju… . Tersangat BAHAYA… ..
7. Kalau setakat nak keja kilang, lebih baik tak payah ambil SPM. Indon tak ambil SPM pun boleh keja
jugak!!!
8. Pekerja dipaksa O.T. Ingat kita orang ROBOT ke!!! Kalau tak O.T. ugut nak bagi Warning Letter
pulakk… ..
9. Pintu kecemasan dihalang. Bila BOMBA audit baru kalut. KESELAMATAN TIDAK DIUTAMAKAN.
10. Scan in/out sikit nak masuk kena beratok sampai GATE HOUSE nak balik kena beratok BULEH
TAWAF satu kilang..
11. Pintu keluar masuk 2 shj. Pekerja beribu… . Masuk LATE marah!!! Balik LATE driver BAS pulak
marah!!!! sampai rumah mak bapak pulak yang marah KAMI selalu kena MARAHHHHHH…
12. Boss kadang 2 ok, kadang 2 tension sampai tak ingat 2 yang kami ni orang gak
13. Faedah2 lain tak memuaskan. contoh keja bagai nak tecabut kepala lutut profet shereing
HAMPEHHH
14. BANYAK LAGI NAK HABAQ TAPI KUT TAK SANGUP DENGAQ KUT!!!!
15. Bonus Tahun Ni Takde Macam Hampeh…Orang Gaji Besar je yang dapat,Orang bawahan semua tak dapat…Kalau mcm ni biar boss besar mati cepat!!!! ..baru ada keadilan……Aminnnn
Untuk pengetahuan tuan, saya telah berjaya menabung sebanyak RM 1.5 juta selama saya bekerja sebagai operator. Wang itu telah saya laburkan dalam bentuk dinar emas. Setiap bulan, pendapatan saya adalah sebanyak RM890. Inilah faktor utama saya ingin berhenti kerja. Terima kasih atas segala kerjasama … … … … tunjuk ajar tuan selama ini dengan saya.
**Akhir kata, terimalah sebuah pantun MAUTdari saya… … ..
IKAN KELI, IKAN KEMBUNG; ANGKAT KAKI, LLLAAAMMMBUNG… … … … …
SEKIAN, TERIMA KASIH..

Sunday, August 2, 2009




erm..hari ni dlm kelas
ramai budak2 yg tak datang lagi.
mybe sumenyer sakit..ataupun di syaki H1N1.
boleh di katakan lebih 5 orangla yg x datang.
rasenyer budak yg ambil kesempatan bercuti lagi pun
ada gak aku rase..hu3.
adess...xtaula nk cakap ape lagi, tengah lapo nie...


Tadi naik bas pukul 7.30 pagi kat Shah Alam, awal giler..hu3


waktu tu jer yg tinggal trpaksela beli.


tapi bagus gak, boleh sampai awal kt kolej nanti.


erm..sampai uitm dalam pukui 1 lebih macam tu la.


tapi entahla..x sedap hatila,


rase homesick pula..


wawaaa...nak balik rumahh...!!

Wednesday, July 29, 2009


Tersebut la kisah ade satu tempat ajaib yg dinamakan awan biru.. kisah awan biru ni camni..kat dalam ni ade la benda yang menarik…. orang cakap kat awan biru ni ade lelaki handsome n pompuan cantik… sape2 yg masuk ke tempat ajaib ni akan dapat nengok lelaki/pompuan idaman diorang..
tapi masalahnya dah masuk kita tak boleh pegang awan biru ni.. sape2 yg terpegang awan biru.. akan dapat jodoh yg hodoh.. suatu hari tu ade tiga org budak lelaki ni gi tempat awan biru tu.. katekan la yg tiga org tu aku, usin dan ko yg tengah baca cite ni..
mula2 usin masuk.. pastu aku masuk.. kemudian ko yg masuk.. masa usin jalan2 dia nak terjatuh.. lalu terpegang awan biru.. aku pun gelak la pasal usin akan kawin ngan pompuan hodoh..
masa time aku gelak tu.. aku pun nak terjatuh jugak.. aku pun terus berpaut kat awan biru.. ah! sudah! aku ngan usin akan dapat pompuan hodoh la nampaknye.. kemudian giliran ko pulak yg lalu kat area tu.. tapi suma ok.. ko selamat.. ko tak pegang pun awan biru.. ok abis cite pasal awan biru..
seminggu lepas tu.. kite pun berpakat utk berkumpul kat kedai makan.. aku ngan usin pun bawak bini masing2.. bini yg hodoh.. nak buat camne.. dah memang kena kawin ngan org hodoh.. tiba2 ko datang.. bawak bini..
fulamak!! ko kawin ngan siti nurhaliza!!!!! perrghh!!! aku pun tanya la ko camne ko bleh kawin ngan siti.. tak sempat ko jawab.. siti bagitau yg dia pun pegi kat tempat awan biru tu.. dan dia pun terpegang awan biru.. pasal tu dia dapat ko! hehehehee…
Hodoh betul …. ko ni yek??

Tuesday, July 28, 2009




name aku Minah
aku ade teman lelaki
name teman lelaki aku Mat

kitorang dah lame kenal
dah lama saling sayang menyayang
kalo lepak same2 pon kadang2 dah naik bosan

tapi satu hari tu
kitorang keluar laa jalan2 macam biase
tapi aku terase lain macam sket
si Mat bawak aku pegi kedai emas
die nak beli cincin
hadiah untuk kakak die katenye
lpas tu die bawak pegi kedai baju pengantin
nak usha2 baju utk kakak die jugak katenye
aku pon ikut je laaa
tapi si Mat beriyer tanye aku yang mane yang aku paling suka

lpas tu, kitorang pegi kedai bunga
Mat beli sejambak bunga ros merah
pun untuk kakak die jugak katenye
aku pon malas laa nak tanye banyak2
same je jawapan die dari tadi

tak lama lpas beli bunga tuh
tibe2 Mat berenti..
die berdiri tegak memandang ke arah aku..
mukanya agak kemerahan
panas kot

tapi die senyum2..
dan tunduk memandang kasut sendiri
tibe2 die 'go down on one knee'
maka secara automatik aku pon teringat laa lagu avril
"i want to see you go down on one knee..marry me today..."

Mat memanggil nameku..
"Minah..."
sambil menghulurkan cincin dan bunga ros tadi
aku terdiam....
aku terpaku di situ...

perasaanku mula bergelora
sudah terbayang pelamin indah tempat kami bersanding
tiba2 terbayang keluarga dan anak2
tanggungjawab yang berat terhadap keluarga
sudah bersediakah aku...?

tetapi aku gembira
dalam tak sedar, airmataku mengalir perlahan di pipi
Mat masih tunduk...
die memanggil namaku lagi skali
"Minah..."

dalam tangisan kegembiraan aku menoleh ke arah Mat
dan pada masa yang sama juga Mat mendongak
memandang ke arahku
mata bertentang mata..
Mat bersuara...

"Laaaa..ni apsal nangis2 nih?? Tetibe je..gile ape??
Dah laaa orang panggil banyak kali tak jawab..
tolong laaa pegang bende2 ! ni jap..aku nak ikat
tali kasut nih..cepat laaa..panas
nih..ishhhh..susah btol orang sentimental nih..."

Dan aku pon meraung bagai nak gile
malunye aku
hampeh ko Mat..bile nak masuk minang nih..??

Loghat mana lebih munasabah?

Timbul persoalan, loghat daerah manakah yang lebih munasabah di antara loghat utara dengan
loghat pantai timur?

Jawapannya: Loghat pantai timur (Kelate) adalah munasabah..

Bahasa Melayu standard:
"Dia pergi ke rumah jiran untuk mencari emaknya tetapi setelah sampai di situ didapati emaknya tiada."

Loghat Utara (kedah):
"Dia pi ghumah jiran nak caghi mak dia, pi pi mak dia tak dak".

Loghat Pantai Timur (kelate):
"Dio gi ghumoh jire nok caghi mek dio, gi gi mek dio tak dok."

KESIMPULAN: Tidak mungkin pipi emaknya tiada; tetapi kalau gigi maknya tidak ada memang munasabahlah! ;-) ekekeke

cuti ni xtau nk buat ape ler..mengadap laptop setiap mase pun borink gak.
erm...stdy sikit2 adela, tu xleh lupela kan.
assignment BEL pn x cari agi bahan2 die, adesss......



nanti la cari!

erm..satu agi problem, duit PT x masuk agi ni!


nape ek? geramnyer..!!


dhla tengah xdek duit ni.. duit yuran uitm pn x bayar agi ne...hu3


erm..nak minta kat mak, kesianla plak..


asyik minta dier duit jer. lame2 abis duit dier..


yela..asyik bagi kat aku jer...hu3. duit internet ni pun die yg bayar...adesss


kalo ade duit PT, lehla aku bayar sendiri..


sedihnyer aku....


wawawawaaaa........


Monday, July 27, 2009

Saya rindu
Bila melihat sebuah Myvi berdiri dan menjeling Kancil
Di bawah pohon berbunga kecil kuning
Dipayungi dari terik mentari…

Saya rindu
Bila melihat Yahoo Messenger dipenuhi kartun smile bersiul
Walaupun ia ‘tidur’ pada org lain
Namun ia ‘senyum’ pada saya…



Saya rindu
Bila melihat sms tertulis kata ‘itu’
Menyuruh saya senyum kemerahan
Menyuruh saya

membalas kata ‘ini’…

Saya rindu
Bila melihat meja hujung di café
Aksi jeling menjeling memanah mata hati
Aksi usik mengusik mencuit pintu hati…

Saya rindu
Bila melihat selipar jepun biru di pintu surau
Tetibe selipar biru itu dighaibkan entah ke mana
Namun tetiba selipar jepun merah jambu pula terceruk jauh…

Saya rindu
Bila melihat tangga coklat di tingkat satu
Kerana di situlah kisah rindu ini menyambung
Menjadi kisah cinta kita
Menjadi kisah cinta termanis bila dikenang…



Hikhik.. kisah rindu dan cinta ini telah dijilid menjadi sebuah buku yang digelungkan dengan sebuah ikatan sah kemudian diterbitkan pula dua buah buku nota kecil; satu berwarna biru dan satu berwarna merah jambu. Adakah kemungkinan sebuah buku nota kecil lagi akan diterbitkan? Tungguuuuuu… ahaksssss….

jangan di tanya..
kenaper saya berubah….
tanya diri awak..kenaper awak buat saya berubah mcm nih….?

jangan di tanya..
kenaper saya dingin….
tanya diri awak…kenaper awak pernah dingin dengan saya…?
[tapi awak tak pernah mengaku hubungan kita pernah dingin..]

jangan di tanya..
kenaper saya mendiamkan diri…
tanya diri awak..

kenaper awak pernah mendiamkan diri dari saya…?



jangan di tanya..
kenaper saya sedeh….
tanya diri awak..kenaper awak buat saya sangat-sangat sedeh…

jangan di tanya..
kenaper saya tak reply sms awak…
tanya diri awak..berapa kali awak nak forward sms yg sama tu kat saya…?
[asyik sms-sms yg sama awak send....tu yg saya malas nak reply...]

jangan di tanya…
kenaper saya dah tak cakap saya sayang dan rindu kat awak…
tanya diri awak…berapa kali awak pernah cakap sayang dan rindu kat saya..?
[susah sangat ker nak cakap ....SAYANG WAWA?]

jangan di tanya..
kenaper saya tak letak pic kita berdua kat blog saya..
tanya diri awak..pernah awak letak pic kita kat ruangan cyber awak…?
[hanya saya sorang jer yg pernah letak pic kita]

jangan di tanya…
kenaper saya luahkan semua perasaan saya kat sini…
ikut suka hati jantung pisang saya la nak luahkan kat mana pun…
janji saya tak kacau saper2….


* luahan ini tak ada kena mengena dengan sesaper…

* kalau ada saper2 yg baca luahan hati nih..terasa hati…maaf kan saya…


Semangat dalam diri ku makin pudar..

Awak,
hari ni hari yang bermakna buat saya,
tadi kita jumpa lama sangat,
tapi saya rasa sekejap jew,
nak tau kenapa saya rasa sekejap? sebab...jeng3..rahsia

Awak,
saya gembira tadi dapat jumpa awak,
kalau awak tak ada dekat sini saya merana laaa.. sekarang saya kesepian,
saya sedih tengok awak ada masalah,
saya tak nak tengok awak sedih lagi,
saya pon sedih jugak nanti,


Awak!




tadi saya jumpa benda special dalam laci saya..
mebe saya nak tunjukkan dekat awak pada anniversary kita.
harap saya tak lupa,
benda tu buat saya rasa terharu,
nak tau tak apa dalam tu? hehe..tunggu la anniversary nanti!

Awak
bila saya susah awak selalu temankan saya,
dan bila awak tengah bersedih saya selalu temankan awak,
saya berharap sangat awak ada di sisi saya sekarang ni,
sebab saya tengah bersedih ni,

Awak!!!
saya bersyukur sangat dapat kenal dengan awak,
awak tak bersyukur ke dapat kenal dengan saya?
saya tahu apa jawapan awak, mesti ...jeng3..

Awak!
hidup saya ni sunyi sangat bila tak dengar suara awak mahupun sms awak,
saya rasa janggal lah bila tak sms dengan awak,
hidup ni macam suram je tanpa sms ,
saya rasa awak pun rasa macam tu malah 10x ganda dari saya KOT! ,

Awak,
saya rindu awak bercerita,
tapi kali ni saya je yang bercerita bagai nak rak,
saya rasa macam dah berbuih mulut saya,
awak hargai tak tadi kita keluar?

Awak,
kalau saya rindu awak,
saya nak kena buat apa yer?,
nak call? sms? tapi..kan phone awak dah kena curi,
sedih laa.

. Awak,
awak selalu terangkan kehidupan saya,
alhamdulillah,syukur pada tuhan kerana beri saya teman yang setia,
saya sangat SUKA sangat pada awak!, kenapa? ,
sebab awak kan taste saya

Awak, saya tanya nak buat apa nanti anniversary kita,
tapi awak tak bagi cadangan pon, sedih la,
saya tanya awak awak tanya saya balik,
ade ke camtu,

Awak,
nanti kita beli hp sama-sama yer,
ingatkan saya tau,
saya pon nak tuka hp baru,
kita beli sama jenis lah baru la nampak macam pasangan, hehe

Awak,
apa kata kita kawin
kita cubalah fikirkan nya
kita tanya pandangan orang2 tua kita
tanya macam mane nak kawinkan pokok duku ngan pokok jambu, hehe

Awak,
saya nak mengakhiri dengan ucapan mohon maaf,
sepuluh jari disusun rapat,
saya memohon maaf atas kesemua kesalahan saya,
harap awak maafkan saya sebelum terlambat!

Awak,
saya tak tau nak tulis apa,
saya rasa saya perlukan awak sekarang ni,
saya keseorangan sekarang,

Bye Awak, saya nak pergi dulu.
25 Jul 2008


BAHAN2
6 biji telur
2 bungkus maggi perisa kari
1 cawan isi ayam yg di potong dadu (xnak letak pn xpe)
1/2 cawan udang yg di potong dadau (buang kulit dulula ek)
daun bawang dihiris
sebiji bawang kecik dihiris
cili merah dihiris
sedikit lada sulah dan sedikit garam
CARA2
1. Masak maggi selama 2 minit,

toskan dan ketepikan.
2. Masukkan isi ayam dan udang, goreng sikit2 jer bagi masak.
3. Then masukkan bawang dan biarkan dia masak sehingga layu dan ketepikan.
4. Dlm bekas lain, pecahkan semua telur. masukkan perencah maggi, lada sulah, garam, cili dan tak lupa masukkan sekali bahan2 yg dah di goreng tadi then kacaula.
4. Siapkan kuali yg kecik comei2, gorengkan bahan2 tadi dengan minyak yg sedikit sampai dia nampak macam murtabak dan terbalik2 kan.
5. Lepas tu bolehla makan, lagi sedap kalau makan dengan sos cili thai..hu3

Sunday, July 26, 2009


BAHAN2
1/2 butter
1 peket kecil milo
1/2 tin susu pekat
1 paket biskut marie @ ikut suka
CARA2
1. Cairkan butter, masukkan susu dan milo.
2. Kacau sehingga sebati
dan likat.
3. Akhir sekali masukkan biskut marie (patah-patahkan...senang nak kacau nanti)
4. Kemudian angkat dan tuangkan dalam bekas, tekan dan padatkan.
5. Masukkan dalam peti sejuk.
6. Setelah sejuk, sedia untuk di makan.

Tuesday, June 30, 2009

INFORMASI...

  1. Kemeja lelaki mempunyai butang di bahagian kanan. manakala kemeje wanita mempunyai butang di bahagian kiri.
  2. Pada usia tua, wanita mengalami percambahan rambut, manakala usia yg sama lelaki mengalami masalah kebotakan. Masalah ini berlaku disebabkan produksi berlebihan dari horman androgen.
  3. Wanita menghasilkan dua juta sel telur selama hidupnya sejak dari usia 4 bulan ketika dalam kandungan lagi. Manakala lelaki akan terus menghasilkan
    sperma sehinggalah usianya meningkat tua.
  4. Motor Harley Davidson yg pertama dicipta adalah pada tahun 1903. Ianya menggunakan tin tomato sebagai karburetor.
  5. Lelaki tidak suka pakaian mereka kotor walaupun ianya hanyalah setompok kekotoran.
  6. Lelaki sering memikirkan tentang gadis yg meminati mereka, tetapi tidak bererti mereka meminati gadis berkenaan.
  7. Kaum lelaki sayangkan ibu mereka.
  8. Fantasi kaum lelaki tiada hadnya.
  9. Tinggi pasangan mereka adalah tidak penting bagi lelaki, tetapi berat badan yg menjadi ukuran utama.
  10. Lelaki jarang membuat keputusan muktamad.
  11. Rupa paras tidak penting, lelaki tidak memilih rupa paras dlm mencari teman wanita, tetapi kekemasan serta pandai membawa diri menjadi ukuran utama dlm mencari pasangan.
  12. Barang mainan, lelaki sering kali mencari permainan serta barangan yg mungkin menarik minat kaum wanita, tetapi malangnya mereka sering kali tersalah dlm memilih barangan yg diidamkan.


  • Perakam video pertama dibuat pada tahun 1956 yg bersaiz sebesar piano

  • Elakkan memusingkan stereng kereta tanpa keperluan kerana setiap kali kamu lakukannya, ia akan menyebabkan penggunaan petrol

  • Hasil kajian saintis di hospital Universiti Yunani, Athens menyatakan utk mengurangkan kesan rokok dlm pembuluh darah, kamu boleh meneguk segelas anggur merah

  • Pakar gigi dari Tyne's School Of Dental Sciences menyarankan agar jangan menggosok gigi terlalu lama kerana ia boleh membawa mudarat kepada kesihatan mulut. Ini kerana tabiat begini boleh menyebabkan kerosakan gigi dan gusi yg kekal selain ianya mampu memindahkan bakteria

  • Lelaki yg emnjadikan minuman beralkohol sebagai rutin berpotensi emndapat kanser usu 2 kali ganda lebih byk daripada orang yg langsung tidak mengambil alkohol.


  • Lebih bersikap agresif berbanding perempuan. Bagaimanapun, dlm hubungan intrpersonal kebanyakkan penyelidikan mendapati bahawa keagresifan antara lelaki dan perempuan adalah sama sahaja. Bagaimanapun, lelaki cenderung lebih agresif di luar rumah dan sebaliknya.

  • Lebih bersikap pertandingan, tetapi juga lebih keras kepala berbanding perempuan

  • Mempunyai lebih keyakinan diri (malah ada kalanya sombong juga) dan mempertunjukkan kemahiran kepimpinan yg lebih baik berbanding perempuan

  • Lebih dapat mengawal perasaan dan kurang beremosi

  • Mempunyai lebih kemhiran teknikal dan pengurusan berbanding perempuan

  • Lebih cenderung kepada pemikiran abstrak berbanding wanita

  • Mengambil masa
  • Pilihan gaya terhad
  • Tidak banyak saiz
  • Mahal
  • Menunggu
  • Kurang layanan
  • Pilihan warna terhad
  • Juru jual memaksa
  • Terpaksa mengacu @ mencuba
  • Apbila dicuba, tidak banyak yg sesuai

Ia mungkin melucukan dan dianggap tidak masuk akal
tetapi pegawai kesihatan persekutuan Amerika Syarikat (AS)
dijangka segera mengeluarkan laporan yg memberi amaran kpd umum mengenai faedah kentut.
"Kentut, jika kerap dihidu boleh menyembuhkan perbagai penyakit berbahaya
seperti sakit kepala, gangguan pada mata, lelah,
bronkitis sakit jantung dan lain2.
Setiap tahun, kira2 130 000 rakyat AS telah pulih daripada
penyakit serius kerana terlalu lama terdedah kepada keadaaan itu." Kata seorang doktor yg bertugas dengan Pusat Kawalan Penyakit (CDC) AS.
Katanya, orang ramai mesti menyedari menghidu kentut sebenarnya menmbah
khasiat utk kesihatan orang lain.
Menurut laporan yg akan dikeluarkan CDC,
setiap tahun kentut memulihkan 800 kes serangan jantung,
250 kes angin ahmar, 30 000 lelah dan 50 000 kes sakit telinga.
Disebabkan masalah makanan tidak teratur,
kini ramai rakyat Amerika menghidap kembang perut.
Menurut laporan itu,
purata penduduk AS kentut 14 hingga 23 kali sehari.

Monday, June 29, 2009



  • Si gadis merendah-rendahkan keluarganya

  • Meninggikan suara apabila bercakap

  • Selalu mengungkit fasal kewangan

  • Menduakan dirinya

  • Tidak emnghormatinya sebagai kekasih

  • Jika kamu melayaninya dgn baik, dia fikir kamu jatuh cinta padanya. Jika tidak, kamu akan dikatakannya sombong.
  • Jika kamu berpakaian cantik, dia fikir kamu sedang mencuba utk menggodanya. Jika tidak, dia akan kata kamu out-of-date!
  • Jika kamu berdebat dgnnya,
    dia kata kamu keras kepala. Jika kamu tetap diam, dia akan kata kamu tak punya otak.
  • Jika kamu lebih bijak daripada dia, dia akan kehilangan muka. Jika dia yg lebih bijak, dia akan kata dia paling hebat.
  • Jika kamu tidak cinta kepadanya, dia akan mencuba mendapatkan kamu. Jika kamu mencintainya, dia akan cuba utk meninggalkan kamu.
  • Jika kamu beritahu dia masalah kamu, katanya kamu menyusahkan. Jika tidak, dia akan kata kamu tidak mempercayainya.
  • Jika kamu cerewet pada dia, katanya kamu seperti seorang pengasuh baginya. Tapi jika dia yg cerewet pada kamu, katanya itu kerana dia prihatin.
  • Jika kamu melanggar janji kamu, katanya kamu tidak boleh dipercaya. Jika dia yg ingkar janjinya, dia kata dia melakukannya kerana terpaksa.
  • Jika kamu merokok, katanya kamu adalah gadis liar! Tapi kalau dia yg merokok, katanya dia adalah seorang gentlemen, wahhh sengalnya!
  • Jika kamu menyakitinya, katanya kamu perempuan kejam. Tapi jika dia yg menyakiti kamu, katanya itu kerana kamu terlalu sensitif dan terlalu sulit utk dibahagiakan.


Apabila kamu berbual dgn seseorang gadis dan si dia itu mengganguk-anggukkan kepalanya ketika mendengar bicaramu, itu membuktikan si gadis itu betul2 mengambil berat dan sentiasa ingin mengenali diri kamu. Dia juga sentiasa membantu kamu apabila kamu memerlukan pertolongan.



  • Hilang pekerjaan
  • Kehilangan teman wanita
  • Impotens (mati pucuk) kerana lelaki mengidam utk bergelar lelaki sejati
  • Bot karam sekiranya tidak tahu berenang
  • Tidak dapat tunaikan keinginan orang tersayang

;;

Template by:
Free Blog Templates