Related Posts with Thumbnails

My Frenzz..

Wednesday, July 29, 2009


Tersebut la kisah ade satu tempat ajaib yg dinamakan awan biru.. kisah awan biru ni camni..kat dalam ni ade la benda yang menarik…. orang cakap kat awan biru ni ade lelaki handsome n pompuan cantik… sape2 yg masuk ke tempat ajaib ni akan dapat nengok lelaki/pompuan idaman diorang..
tapi masalahnya dah masuk kita tak boleh pegang awan biru ni.. sape2 yg terpegang awan biru.. akan dapat jodoh yg hodoh.. suatu hari tu ade tiga org budak lelaki ni gi tempat awan biru tu.. katekan la yg tiga org tu aku, usin dan ko yg tengah baca cite ni..
mula2 usin masuk.. pastu aku masuk.. kemudian ko yg masuk.. masa usin jalan2 dia nak terjatuh.. lalu terpegang awan biru.. aku pun gelak la pasal usin akan kawin ngan pompuan hodoh..
masa time aku gelak tu.. aku pun nak terjatuh jugak.. aku pun terus berpaut kat awan biru.. ah! sudah! aku ngan usin akan dapat pompuan hodoh la nampaknye.. kemudian giliran ko pulak yg lalu kat area tu.. tapi suma ok.. ko selamat.. ko tak pegang pun awan biru.. ok abis cite pasal awan biru..
seminggu lepas tu.. kite pun berpakat utk berkumpul kat kedai makan.. aku ngan usin pun bawak bini masing2.. bini yg hodoh.. nak buat camne.. dah memang kena kawin ngan org hodoh.. tiba2 ko datang.. bawak bini..
fulamak!! ko kawin ngan siti nurhaliza!!!!! perrghh!!! aku pun tanya la ko camne ko bleh kawin ngan siti.. tak sempat ko jawab.. siti bagitau yg dia pun pegi kat tempat awan biru tu.. dan dia pun terpegang awan biru.. pasal tu dia dapat ko! hehehehee…
Hodoh betul …. ko ni yek??

Tuesday, July 28, 2009




name aku Minah
aku ade teman lelaki
name teman lelaki aku Mat

kitorang dah lame kenal
dah lama saling sayang menyayang
kalo lepak same2 pon kadang2 dah naik bosan

tapi satu hari tu
kitorang keluar laa jalan2 macam biase
tapi aku terase lain macam sket
si Mat bawak aku pegi kedai emas
die nak beli cincin
hadiah untuk kakak die katenye
lpas tu die bawak pegi kedai baju pengantin
nak usha2 baju utk kakak die jugak katenye
aku pon ikut je laaa
tapi si Mat beriyer tanye aku yang mane yang aku paling suka

lpas tu, kitorang pegi kedai bunga
Mat beli sejambak bunga ros merah
pun untuk kakak die jugak katenye
aku pon malas laa nak tanye banyak2
same je jawapan die dari tadi

tak lama lpas beli bunga tuh
tibe2 Mat berenti..
die berdiri tegak memandang ke arah aku..
mukanya agak kemerahan
panas kot

tapi die senyum2..
dan tunduk memandang kasut sendiri
tibe2 die 'go down on one knee'
maka secara automatik aku pon teringat laa lagu avril
"i want to see you go down on one knee..marry me today..."

Mat memanggil nameku..
"Minah..."
sambil menghulurkan cincin dan bunga ros tadi
aku terdiam....
aku terpaku di situ...

perasaanku mula bergelora
sudah terbayang pelamin indah tempat kami bersanding
tiba2 terbayang keluarga dan anak2
tanggungjawab yang berat terhadap keluarga
sudah bersediakah aku...?

tetapi aku gembira
dalam tak sedar, airmataku mengalir perlahan di pipi
Mat masih tunduk...
die memanggil namaku lagi skali
"Minah..."

dalam tangisan kegembiraan aku menoleh ke arah Mat
dan pada masa yang sama juga Mat mendongak
memandang ke arahku
mata bertentang mata..
Mat bersuara...

"Laaaa..ni apsal nangis2 nih?? Tetibe je..gile ape??
Dah laaa orang panggil banyak kali tak jawab..
tolong laaa pegang bende2 ! ni jap..aku nak ikat
tali kasut nih..cepat laaa..panas
nih..ishhhh..susah btol orang sentimental nih..."

Dan aku pon meraung bagai nak gile
malunye aku
hampeh ko Mat..bile nak masuk minang nih..??

Loghat mana lebih munasabah?

Timbul persoalan, loghat daerah manakah yang lebih munasabah di antara loghat utara dengan
loghat pantai timur?

Jawapannya: Loghat pantai timur (Kelate) adalah munasabah..

Bahasa Melayu standard:
"Dia pergi ke rumah jiran untuk mencari emaknya tetapi setelah sampai di situ didapati emaknya tiada."

Loghat Utara (kedah):
"Dia pi ghumah jiran nak caghi mak dia, pi pi mak dia tak dak".

Loghat Pantai Timur (kelate):
"Dio gi ghumoh jire nok caghi mek dio, gi gi mek dio tak dok."

KESIMPULAN: Tidak mungkin pipi emaknya tiada; tetapi kalau gigi maknya tidak ada memang munasabahlah! ;-) ekekeke

cuti ni xtau nk buat ape ler..mengadap laptop setiap mase pun borink gak.
erm...stdy sikit2 adela, tu xleh lupela kan.
assignment BEL pn x cari agi bahan2 die, adesss......



nanti la cari!

erm..satu agi problem, duit PT x masuk agi ni!


nape ek? geramnyer..!!


dhla tengah xdek duit ni.. duit yuran uitm pn x bayar agi ne...hu3


erm..nak minta kat mak, kesianla plak..


asyik minta dier duit jer. lame2 abis duit dier..


yela..asyik bagi kat aku jer...hu3. duit internet ni pun die yg bayar...adesss


kalo ade duit PT, lehla aku bayar sendiri..


sedihnyer aku....


wawawawaaaa........


Monday, July 27, 2009

Saya rindu
Bila melihat sebuah Myvi berdiri dan menjeling Kancil
Di bawah pohon berbunga kecil kuning
Dipayungi dari terik mentari…

Saya rindu
Bila melihat Yahoo Messenger dipenuhi kartun smile bersiul
Walaupun ia ‘tidur’ pada org lain
Namun ia ‘senyum’ pada saya…



Saya rindu
Bila melihat sms tertulis kata ‘itu’
Menyuruh saya senyum kemerahan
Menyuruh saya

membalas kata ‘ini’…

Saya rindu
Bila melihat meja hujung di café
Aksi jeling menjeling memanah mata hati
Aksi usik mengusik mencuit pintu hati…

Saya rindu
Bila melihat selipar jepun biru di pintu surau
Tetibe selipar biru itu dighaibkan entah ke mana
Namun tetiba selipar jepun merah jambu pula terceruk jauh…

Saya rindu
Bila melihat tangga coklat di tingkat satu
Kerana di situlah kisah rindu ini menyambung
Menjadi kisah cinta kita
Menjadi kisah cinta termanis bila dikenang…



Hikhik.. kisah rindu dan cinta ini telah dijilid menjadi sebuah buku yang digelungkan dengan sebuah ikatan sah kemudian diterbitkan pula dua buah buku nota kecil; satu berwarna biru dan satu berwarna merah jambu. Adakah kemungkinan sebuah buku nota kecil lagi akan diterbitkan? Tungguuuuuu… ahaksssss….

jangan di tanya..
kenaper saya berubah….
tanya diri awak..kenaper awak buat saya berubah mcm nih….?

jangan di tanya..
kenaper saya dingin….
tanya diri awak…kenaper awak pernah dingin dengan saya…?
[tapi awak tak pernah mengaku hubungan kita pernah dingin..]

jangan di tanya..
kenaper saya mendiamkan diri…
tanya diri awak..

kenaper awak pernah mendiamkan diri dari saya…?



jangan di tanya..
kenaper saya sedeh….
tanya diri awak..kenaper awak buat saya sangat-sangat sedeh…

jangan di tanya..
kenaper saya tak reply sms awak…
tanya diri awak..berapa kali awak nak forward sms yg sama tu kat saya…?
[asyik sms-sms yg sama awak send....tu yg saya malas nak reply...]

jangan di tanya…
kenaper saya dah tak cakap saya sayang dan rindu kat awak…
tanya diri awak…berapa kali awak pernah cakap sayang dan rindu kat saya..?
[susah sangat ker nak cakap ....SAYANG WAWA?]

jangan di tanya..
kenaper saya tak letak pic kita berdua kat blog saya..
tanya diri awak..pernah awak letak pic kita kat ruangan cyber awak…?
[hanya saya sorang jer yg pernah letak pic kita]

jangan di tanya…
kenaper saya luahkan semua perasaan saya kat sini…
ikut suka hati jantung pisang saya la nak luahkan kat mana pun…
janji saya tak kacau saper2….


* luahan ini tak ada kena mengena dengan sesaper…

* kalau ada saper2 yg baca luahan hati nih..terasa hati…maaf kan saya…


Semangat dalam diri ku makin pudar..

Awak,
hari ni hari yang bermakna buat saya,
tadi kita jumpa lama sangat,
tapi saya rasa sekejap jew,
nak tau kenapa saya rasa sekejap? sebab...jeng3..rahsia

Awak,
saya gembira tadi dapat jumpa awak,
kalau awak tak ada dekat sini saya merana laaa.. sekarang saya kesepian,
saya sedih tengok awak ada masalah,
saya tak nak tengok awak sedih lagi,
saya pon sedih jugak nanti,


Awak!




tadi saya jumpa benda special dalam laci saya..
mebe saya nak tunjukkan dekat awak pada anniversary kita.
harap saya tak lupa,
benda tu buat saya rasa terharu,
nak tau tak apa dalam tu? hehe..tunggu la anniversary nanti!

Awak
bila saya susah awak selalu temankan saya,
dan bila awak tengah bersedih saya selalu temankan awak,
saya berharap sangat awak ada di sisi saya sekarang ni,
sebab saya tengah bersedih ni,

Awak!!!
saya bersyukur sangat dapat kenal dengan awak,
awak tak bersyukur ke dapat kenal dengan saya?
saya tahu apa jawapan awak, mesti ...jeng3..

Awak!
hidup saya ni sunyi sangat bila tak dengar suara awak mahupun sms awak,
saya rasa janggal lah bila tak sms dengan awak,
hidup ni macam suram je tanpa sms ,
saya rasa awak pun rasa macam tu malah 10x ganda dari saya KOT! ,

Awak,
saya rindu awak bercerita,
tapi kali ni saya je yang bercerita bagai nak rak,
saya rasa macam dah berbuih mulut saya,
awak hargai tak tadi kita keluar?

Awak,
kalau saya rindu awak,
saya nak kena buat apa yer?,
nak call? sms? tapi..kan phone awak dah kena curi,
sedih laa.

. Awak,
awak selalu terangkan kehidupan saya,
alhamdulillah,syukur pada tuhan kerana beri saya teman yang setia,
saya sangat SUKA sangat pada awak!, kenapa? ,
sebab awak kan taste saya

Awak, saya tanya nak buat apa nanti anniversary kita,
tapi awak tak bagi cadangan pon, sedih la,
saya tanya awak awak tanya saya balik,
ade ke camtu,

Awak,
nanti kita beli hp sama-sama yer,
ingatkan saya tau,
saya pon nak tuka hp baru,
kita beli sama jenis lah baru la nampak macam pasangan, hehe

Awak,
apa kata kita kawin
kita cubalah fikirkan nya
kita tanya pandangan orang2 tua kita
tanya macam mane nak kawinkan pokok duku ngan pokok jambu, hehe

Awak,
saya nak mengakhiri dengan ucapan mohon maaf,
sepuluh jari disusun rapat,
saya memohon maaf atas kesemua kesalahan saya,
harap awak maafkan saya sebelum terlambat!

Awak,
saya tak tau nak tulis apa,
saya rasa saya perlukan awak sekarang ni,
saya keseorangan sekarang,

Bye Awak, saya nak pergi dulu.
25 Jul 2008


BAHAN2
6 biji telur
2 bungkus maggi perisa kari
1 cawan isi ayam yg di potong dadu (xnak letak pn xpe)
1/2 cawan udang yg di potong dadau (buang kulit dulula ek)
daun bawang dihiris
sebiji bawang kecik dihiris
cili merah dihiris
sedikit lada sulah dan sedikit garam
CARA2
1. Masak maggi selama 2 minit,

toskan dan ketepikan.
2. Masukkan isi ayam dan udang, goreng sikit2 jer bagi masak.
3. Then masukkan bawang dan biarkan dia masak sehingga layu dan ketepikan.
4. Dlm bekas lain, pecahkan semua telur. masukkan perencah maggi, lada sulah, garam, cili dan tak lupa masukkan sekali bahan2 yg dah di goreng tadi then kacaula.
4. Siapkan kuali yg kecik comei2, gorengkan bahan2 tadi dengan minyak yg sedikit sampai dia nampak macam murtabak dan terbalik2 kan.
5. Lepas tu bolehla makan, lagi sedap kalau makan dengan sos cili thai..hu3

Sunday, July 26, 2009


BAHAN2
1/2 butter
1 peket kecil milo
1/2 tin susu pekat
1 paket biskut marie @ ikut suka
CARA2
1. Cairkan butter, masukkan susu dan milo.
2. Kacau sehingga sebati
dan likat.
3. Akhir sekali masukkan biskut marie (patah-patahkan...senang nak kacau nanti)
4. Kemudian angkat dan tuangkan dalam bekas, tekan dan padatkan.
5. Masukkan dalam peti sejuk.
6. Setelah sejuk, sedia untuk di makan.

;;

Template by:
Free Blog Templates